Hej!

Nu har det gått två veckor sedan Simon sist skrev ett blogginlägg. På dessa två veckor har väldigt mycket hunnit hända. Förutom det dagliga arbetet som består av manuellt testande har vi fått ett autotest som ska skrivas som en början på nästa del av testblocket. I de manuella testerna får man oftast leta runt och utforska för att se om funktionaliteten är den man förväntar sig. I autotesterna däremot kontrollerar man gärna sådant man vet, t.ex. utdata mot känd indata vilket inte borde förändras bara för att man patchar något annat. Helt enkelt, ett relativt snabbt sätt att kontrollera att saker fortfarande fungerar när man gör förändringar.

En rolig grej som Simon berättade om i sitt inlägg var att vi hade Shipit. Shipit är en händelse på Cinnober som pågick från 12:00 på torsdagen till 12:00 på fredagen där alla på företaget hade möjlighet att göra/bygga vad de ville. Jag och Simon gick med i ett projekt där man skulle bygga ett testverktyg för SWIFT meddelanden. SWIFT är ett protokoll som används av banker för att genomföra transaktioner. I det system vi jobbar i används det bland annat för att bokföra pengar och värdepapper som pant på den handel man utför. Kort sagt åker SWIFT-meddelanden lite fram och tillbaka och när man vill lägga in pant för att testa detta behövde testaren manuellt redigera meddelandena efter mallar. Det testverktyget gör är att automatisera processen att godkänna meddelanden och skicka in svar vilket sparar otroligt mycket tid när man testar.

Själva Shipit dagen var mycket rolig och vi satt sent på torsdagsnatten och kodade på vårat lilla projekt drivna i äkta lan-anda på pizza och andra godsaker. Typen av projekt var väldigt blandade, allt från testverktyg och tidsrapporteringsprogram till spel, finansiell teori och nätverksanslutna arduino med olika sensorer. Bredden och kvalitén på shipit projekten var fantastisk och det var riktigt kul att vara en del av. Lite olika priser delades ut och vi vann faktiskt ett pris för bästa projekt då det blev ett riktigt bra resultat och halva gruppen bestod av rena nykomlingar. Det var en fantastiskt kul dag (och natt) och jag ser fram emot nästa tillfälle!

Prisutdelning efter Shipit, notera de magnifika tröjorna dagen till ära!

Avslutningsvis har scrum-teamen i projektet blandats om och jag och Simon sitter inte längre i vår egna lilla traineehörna. Vi började jobba här  mitt i en sprint och vi får nu möjlighet att vara med från början när vi nu går in i en ny utvecklingsfas, vilket känns  riktigt bra.