Jag tänkte först skriva lite om den här veckan, men jag inser att jag inte har så mycket att skriva utan att gå in i för mycket tekniska detaljer eftersom vi hela veckan har ägnat oss åt webbprogrammering.

Såhär har min utsikt sett ut hela veckan:

IMG_20151029_160652~2

Så istället tänkte jag skriva om något som jag diskuterat många gånger med min handledare. Nämligen inlärning.

Upplägget på vår traineeutbildning är sådant att vi har mycket lärarledd tid, oftast hela dagarna om vi inte råkar bli klara tidigt. Fredagarna har vi till reflektion och egna studier, då kan vi använda oss av det material vi har fått med oss från veckan eller så kan vi hitta eget material att studera. Exempelvis så har vi fått tillgång till en sida på nätet med massor av IT-relaterade böcker och filmer som vi kan gå in och läsa eller titta på.

Det har under de här veckorna blivit väldigt tydligt för mig hur jag lär mig och tar till mig information. Jag lär mig som bäst när jag får variera mig. När jag får spendera lite tid till att lyssna, lite till att läsa och lite till att göra. Jag tror att det är så för de flesta, för hjärnan orkar inte fokusera på att enbart lyssna eller enbart läsa hela dagen. Att göra är oftast lättast för då behöver man lösa någon typ av problem snarare än att konkret sitta och försöka lära sig något. På universitetet så upplevde jag inte att jag hade det problemet, då hade man en eller ett par föreläsningar per dag eller vecka, sen gick man hem o läste inför en tenta eller jobbade med en inlämning. Det blev naturligt mer varierat och schemat var inte satt i sten, det fanns tid att låta det som sas på föreläsningarna sjunka in.
Nu när vi har heldagar i olika ämnen så blir vi fullpumpade med information och det blir lätt snurrigt. Vi har dock haft många bra lärare som har tagit fram små uppgifter som vi ska lösa eller diskutera kring, vilket har underlättat något enormt dessa långa dagar!

Så det jag har lärt mig är helt enkelt: lär dig lite i taget så sitter det bättre. Hellre två halvdagar än en heldag och använd det du lärt dig.

Nu ska jag flytta in i min nya lägenhet!
Trevlig helg!