I förra veckan hade jag coachingmöte. Min coach heter Olivier och är också Octapharma-trainee, fast placerad i Frankrike, så vi brukar ha våra möten via telefon. En sak som blir uppenbart vid telefonmöten är hur mycket kroppspråket gör för kommunikationen. Jag och Olivier använder det engelska språket väldigt olika (min engelska lider fortfarande av mitt år i Kalifornien för 7 år sedan och Oliviers engelska har en distinkt fransk accent som jag tycker är lite svår) men när vi ses är detta inte alls ett problem på samma sätt som när vi pratar i telefon med varandra. Det har hänt mer än en gång att vi inser att vi pratar om helt olika saker.

Trots viss språkliga svårigheter har vi väldigt trevliga möten och kommer också fram till väldigt mycket vettigt. Vi delar med oss till varandra om situationer i arbetet när vi stött på problem, om saker vi tycker att vi kunde förbättra i vårat egna arbete men också om situationer vi tycker att vi hanterat på ett bra sätt. Därefter ger vi varandra tips och råd på hur vi kan hantera den där problematiska situationen annorlunda i framtiden eller hur vi på olika sätt kan hitta nya vägar för att utveckla oss själva i vårat arbete. Nästa möte får vi sedan redogöra för hur vi har lyckats använda dessa tips och vad det fick för resultat.

Vi tycker båda att det svåraste med coachingen är att komma ihåg att använda oss av de ideer och tips som dyker upp, det är inte det lättaste att ändra ett beteende. Men eftersom jag vet att jag måste ringa till Frankrike och avrapportera så går det ändå bättre att komma ihåg det än det hade gått om jag bara hade mig själv att rapportera inför. Så på så sätt tycker jag att jag får ut väldigt mycket mer av att ha en coach än vad jag trodde att jag skulle få, just för att jag tvingas tänka till kring mitt eget och även Oliviers beteende på ett annat sätt än jag annars hade gjort.

Slutsats: Alla borde ha en coach!

Jag tänkte avrunda med att uppmuntra dig som läser att komma med frågor eller förslag på ämnen du vill höra mer om kring hur det är att vara trainee eller om Octapharma, så ska jag försöka göra vad jag kan för att svara!

Hälsningar Hanna