Välkommen till min blogg om min vardag som Corporate Trainee på Octapharma i Stockholm. Jag heter Hanna Ekelius och jag har varit på företaget sedan i oktober vilket betyder att jag har ett år kvar som jag hoppas kunna dela med mig av till er.

Som trainee på Octapharma roterar du mellan avdelningarna under 18 månader för att lära dig hur företaget fungerar, vad de olika avdelningarna gör, hur de hänger ihop och hur företaget styrs. Eftersom jag redan hunnit med sju månader av programmet tänkte jag börja med att summera lite vad jag har gjort hitills.

Då jag går den inriktning som heter Production & Engineering så har mina första månader främst varit inom produktionen. Dessa placeringar har både varit på olika supportavdelningar runt produktionen men också i själva fabriken. Att jobba skift, nätter och tidiga mornar med att hälla frusen plasma i stora tankar, blanda tusentals liter med buffert och driftövervaka processer som tar flera timmar var kanske inte riktigt det jag hade tänkt mig att göra efter fem års civilingenjörsstudier. Men att göra saker praktiskt är ett väldigt bra sätt att lära sig, och redan tidigt i programmet kände jag att saker jag lärt mig på en avdelning kom till nytta på nästa. Så även om det kändes lite tugnt där och då så känns det i efterhand som en väldigt värdefull erfarenhet att ha sett processerna och att ha lärt känna alla de människor som jobbar med dem.

På tal om människorna så har det blivit många möten på den här korta tiden. På sju månader har jag hunnit med nio avdelningar. På dessa har jag i sin tur arbetat med i runda slängar 20 olika skift och underavdelningar, varje avdelning och skift består av i snitt tio personer. Lägger man till chefer, specialister och andra personer runt omkring så har jag på något sätt arbetat med 250 personer under mina första månader på Octapharma. Det är absolut en av de största fördelarna med programmet, det fantastiska nätverket jag får på köpet. Det gör att jag trivs väldigt bra på företaget när jag kan hälsa på dem jag möter i korridorerna eller i kön till matsalen och det är en stor fördel när jag undrar något att veta vem jag ska vända mig till.

Hur tiden på de olika avdelningarna är upplagd har varierat väldigt mycket. På vissa avdelningar har jag helt enkelt fått delta i det dagliga arbetet, lite som en nyanställd som ska introduceras i arbetet. Andra gånger får jag tillbringa en dag eller några timmar med varje person på avdelningen som berättar vad deras roll innebär och i vissa fall har jag fått ett eget projekt att arbeta med. Det är chefen för varje avdelning som bestämmer hur upplägget ska se ut, så varje måndag morgon då jag kommer till ett nytt ställe blir det lika spännande att se vad som kommer hända just den veckan.

Sådär, det var en liten introduktion till programmet och vad jag gjort sedan jag började, så kommer jag berätta mer om det vardagliga livet som trainee i kommande inlägg!

Trevlig helg!

Hanna