Jag har alltid tyckt att det är rätt tråkigt att plugga språk, även om det är väldigt kul att kunna. Nu har jag insett att jag inte alls tycker det är speciellt tråkigt. Det ligger mycket i hur språk undervisas, vilket ofta är med glosor och grammatikregler att lära sig utantill. Inte speciellt inspirerande och inte så användbart heller faktiskt. Jag läste så lite språk jag bara kunde på gymnasiet och kom till steg tre i tyska innan det blev tillåtet att göra något annat istället.

Nu känns tyskan helt plötsligt mer aktuell än någonsin eftersom jag ska spendera nästa period hos just Scania Deutschland! Innan utlandsperioden drar igång får vi som tur är en veckas språkutbildning, vilket för oss som ska plugga tyska blir i München. Nu är det mindre än två månader kvar till avfärd och jag försöker få in tyska lite här och där i vardagen. Jag spelar Duolingo på bussen på väg hem från jobbet och är i full färd med att läsa Harry Potter-böckerna på tyska. Mitt favoritsätt att öva på är helt klart att luncha med mina traineekollegor Johannes (som är från Tyskland) och Bastian (med en språkbegåvning jag avundas) och då är det 100% tyska som gäller. Idag är Bastian upptagen med körlektion inför sitt CE-kort men jag och Johannes ska ha tysk Mittagessen.

Det skulle vara väldigt roligt att kunna sköta jobbet i så stor utsträckning som möjligt på tyska och målet är helt klart att vara flytande (om än hackigt flytande) innan det är dags för semester i juli. Fortsättning följer på den!

Auf wiedersehen!