När jag och Oskar var i London gjorde vi ett besök hos London Metal Exchange där vi fick se när ett av de få kvarvarande börshandelsgolven i världen finns. Dom kallar den för The Ring och man fick inte ta foton där men jag letade upp en bild på hur det ser ut.

Traders and clerks react at the London Metal Exchange in the City of London

I ringen finns några av de största investmentbankerna i världen och diverse metalltrading företag representerade. De har betalat till LME för att få tillgång att trade:a i ringen. Handel sker vid fyra specifika tidpunkter utspridda mellan 11.40 och 17.00 på handelsdagen och delas in i 5 minuters perioder då en specifik metall handlas. Det finns några anledningar till att detta fortfarande lever kvar och vi frågade såklart nyfiket vad det kan bero på eftersom dom sedan ca 10 år tillbaka har en modern elektronisk handelsplattform på LME levererad av Cinnober som rullar parallellt med tradingen i ringen samt telefonordrar. Dels är det tradition att det fortfarande handlas i ringen men det gör även att handeln koncentreras ner till 5 minuter istället för t.ex 2 timmar vilket medför högre likviditet och ett bättre och mer riktigt pris på kontrakten.

Alla ordrar som läggs är bindande och samtliga innebär fysisk leverans av metall. De flesta medlemmar som handlar på LME vill inte få metall levererad till sig eftersom de främst handlar p.g.a hedging eller spekulation. Att hedga sig innebär att man säkrar sig mot prisfall eller prisuppgångar och är ett sätt för t.ex en aluminiumgruva att på ett mer förutspående sätt planera sin framtid. För att motverka att kontraktet går ut och man får 100 ton metall levererad till sin hemadress så handlar de flesta medlemmar med så kallade carrys som gör att man skjuter leveransen på framtiden, t.ex genom att köpa i december och sälja i januari.

En annan intressant förändring i branschen är de senaste årens allt mer förekommande så kallad High Frequency Trading (HFT) handel. Detta är datorer som med hjälp av algoritmer köper och säljer kontrakt i mycket hög hastighet för att försöka tjäna pengar. Vi frågade representanten från LME som visade oss ringtradingen om detta och han sa att för ca 10 år sedan var det mesta av handeln vid LME så kallad hedging. I dagsläget trodde han att det var ungefär hälften spekulation och hälften hedging och att detta har vuxit fram i.om införandet av den elektroniska handelsplattformen där man kan exekvera ordrar i mycket högre hastighet än om en människa skulle göra det framför en dator.

Det finns otroligt mycket mer att berätta om denna värld och många spännande detaljer men jag tänkte hålla mig relativt kortfattad. Det var allt för mig denna gång, skriv en kommentar eller skicka ett mail om ni skulle vilja diskutera vidare.