Hej!

Det börjar bli lite lugnare inom MarkitSERV-projektet nu, i tisdags tog vår sprint slut och vi hade release utav vår senaste version till kunden så innan dess var stämningen smått hektisk. Efter sprintens slut har vi hunnit med att ha retrospective (tillbakablick på sprinten som gått) och planerat nästa sprint som kommer att sträcka sig till mitten av mars. Min roll som utvecklare under den nya sprinten ligger fortsatt på att fixa buggar som testarna och kunden har hittat vilket är något jag trivs bra med. Det ger möjlighet att se många olika delar av systemet vilket är till stor nytta senare då man behöver lägga på ny funktionalitet. Men nog om det! Jag tänkte att det kunde vara av intresse att få inblick i hur en vanlig dag på Cinnober ser ut då man är trainee, så här är en sammanfattning utav min fredag:

8:45

Efter att ha åkt buss in till centrum anländer jag kring 8:45. Jag utför morgonritualen som är att läsa mail och uppdatera systemet till den senaste versionen samt kikar på hur de nattliga testerna gått.

9:00

Dags för Scrum-möte! Här går vi igenom varje område vi arbetar med i projektet och ger varandra uppdateringar om vad vi arbetar med. Fokus ligger på att vara snabb, konkret och att flagga för problem och svårigheter man stött på så att dessa snabbt kan tas om hand om. Mötena är bokade för en halvtimma men vi är vanligen klara efter 15 minuter.

9:30

Före allt annat arbete sker går jag och hämtar dagens första kopp kaffe. Eftersom att jag blev klar med en tidigare bugg dagen innan börjar jag leta efter nästa problem att ta mig an. Det är svårare än vad man kan tro! Eftersom att jag fortfarande är relativt ny på området vill jag välja sådana uppgifter där jag lär mig något nytt men som samtidigt inte ligger för högt ovan vad jag kan. Ibland kan det ta rätt lång tid att hitta något som är lämpligt, men idag får jag efter ett litet tag tips på en bugg som passar och jag börjar efter en kort introduktion arbeta på den. Själva buggen är att fel data visas i en kolumn i en tabell i GUI:t. Jag ska ändra så att rätt data visas. Det kan ju inte vara särskilt krångligt?

10:30

Det visar sig att sättet man vill rätta buggen på inte står beskrivet i buggrapporten eller i de kravdokument som rör området. Om jag bara följer det som står skrivet i rapporten slutar det med att två kolumner som har snarlika namn visar exakt samma data. Någon av kolumnerna är då onödig och borde tas bort. Men vilken? Det betyder att jag behöver konsultera kravanalytikerna för projektet. Lyckligtvis har vi sedan sommaren en ”kravare” i Umeå som arbetar i projektet så tillsammans resonerar vi oss fram till på vilket sätt jag ska lösa problemet.

11:30

Lunch!

12:15

Med kaffet i högsta hugg sätter jag mig ned och arbetar vidare. Det verkar som att den lösningen vi kom fram till har bredare konsekvenser än väntat. För att tabellen ska vara sammanhängande och förståelig behöver jag, om jag vill genomföra mina ändringar, byta namn på fler kolumner. I så fall behöver kravdokumenten ändras.. Ajdå. Det kanske är dags att backa lite?

14:00

Paus i arbetet för en väldigt kort avstämning för hur det går med trainee-programmet.

14:30

Fredagsfika inom projektet. Det finns ingen plats i köket eftersom att Sveriges hockeymatch mot Finland visas på projektorn. Vi lyckas hitta ett rum bredvid och avnjuter hembakta muffins. 😀

15:00

Äventyret med kolumnerna fortsätter. I samförstånd med projektets kravare bestämmer vi oss för att backa alla ändringar och ta bort den andra kolumnen. Allting går därefter som en dans och ett tag senare kan jag testa mina ändringar på mitt lokala system. Det fungerar och ser bra ut, men klockan börjar bli rätt mycket så jag väntar med att checka in tills efter helgen. Det finns få saker som är hemskare än att råka checka in kod som orsakar byggfel sent en fredag!

16:30

Det är inte särskilt lång tid kvar på dagen och kontoret börjar lugna ned sig lite så jag tar tillfället i akt att läsa lite trainee-litteratur! I detta fallet blev det att läsa några avsnitt i ”Working Effectively with Legacy Code”.

17:15

Dags att ta helg och möta upp med min älskling för att äta god mat och träffa några vänner i centrum.

Det var allt för den här gången! Ha en trevlig kväll. 🙂