TestKurs20131016small

I går hade vi en riktigt givande kurs i testautomatisering där vi skriv testfall i programmeringsspråket Java mot TRADExpress vilket är en av handelsplatformarna vi utvecklar här på Cinnober. Där gick vi igenom hur man med en relativt liten kodinsats kunde skriva funktionella tester som via några av dom externa protokollen som används i finansvärlden skickar och tar emot data, och på så sätt kunde vi påverka systemet utifrån samtidigt som vi validerade resultatet som returnerades.

Fördelen med att skriva testfall i kod är att man kan simulera att en kund t.ex. lägger in en order att köpa en viss mängd metall samtidigt som en annan kund väljer att sälja samma typ. Koden för testfallet kan då automatiseras så att den körs vid ett visst klockslag varje dag. På så sätt så får man en kontinuerlig feedback att funktionerna i systemet fungerar som tänkt, dag efter dag.

Skulle något mot förmodan ändras i affärslogiken för dom använda funktionerna så fångar testet upp detta i analysen av resultatet så lämplig åtgärd kan sättas in. Det är dock inte självklart att felet ligger i platformen, utan det kan mycket väl vara så att testet blivit inaktuellt på grund av vidareutveckling av funktionaliteten och då uppdaterar man istället testfallet.