Hej! Jag heter Oskar Janson och började som trainee på Cinnober Financial Technology i början på september tillsammans med Robin Norberg och Maryam Pourangnia som redan har introducerat sig här på Traineebloggen. Jag kommer ursprungligen från Umeå och har läst civilingenjörsprogrammet i Teknisk Fysik på Umeå Universitet. Efter studierna hade jag planer på att doktorera inom fysik, kanske främst inom plasma- eller rymdfysik. Jag bestämde mig dock för att söka alla positioner som jag tyckte verkade intressanta, både på och utanför universitet. Jag hörde talas om Cinnobers traineeprogram genom kompisar och tyckte att det lät häftigt att arbeta med att utveckla och testa ett system som ställs inför så hårda krav som Cinnobers börssystem gör.  Jag skickade in min ansökan utan några större förhoppningar då jag varken kan mycket om finans eller är särskilt kunnig inom programmering. Vad jag däremot kan och tycker om är att lära mig nya komplicerade saker (vad det än är så är det oftast inte svårare än kvantfältteori) och att lösa svåra problem, så jag tyckte att det var värt ett försök. Efter några månader fick jag veta att Cinnober ville erbjuda mig en plats på traineeprogrammet, så trots ambitioner om att forska inom fysik har jag nu kastat in mig i det till stor del okända området finansiell IT. Det är oerhört spännande!

Jag är nu inne på min andra vecka som trainee och än så länge är tempot högt. Det är oerhört många nya termer att lägga på minnet, vi traineer har blivit indelade i något utav de stora projekten mot kunder som finns så under tiden som vi lär oss sitter vi också och arbetar i skarp projektmiljö. Utöver det har jag som eget projekt att lära mig bli skaplig på att programmera i Java så jag har en hel del att göra! Trots allt känns det som att jag har läget under kontroll och den första tiden på Cinnober har både varit fylld med lärande men samtidigt väldigt kul. Så här långt trivs jag väldigt bra!

Förra veckan flög vi ned till Stockholm för att vara med på Cinnobers introduktionskurs för nyanställda. Under tre dagar lyssnade vi på presentationer om olika delar utav företaget så att vi kunde kasta oss in i våra olika roller med kunskap om vad Cinnober som helhet arbetar med. Utanför presentationerna hann jag med att äta god mat och bekanta mig med mina nya arbetskamrater. Dagarna i Stockholm var väldigt trevliga men det höga tempot gjorde att jag kände mig ganska slut då jag landade i Umeå på kvällen i torsdags. På fredagen fick vi lyssna på Peter Cox, en maskintekniker gone programmerare gone finansrådgivare som hjälper Cinnober att hålla koll på vad som händer i finansvärlden samt ge råd där det behövs. Han beskrev på ett intressant och roligt sätt hur finansvärlden ser ut och efter fredagen har jag betydligt bättre koll på hur saker ligger till. Det finns dock fortfarande massor att lära sig och i de kommande inläggen kommer ni att få veta hur det går. Så, to be continued!