I traineelivet stöter vi på många olika typer av människor. Somliga känner till trainee-begreppet, många inte. Alla är inte odelat positiva, utan har lätt för att raljera och skoja lite med oss! Nedan ett inlägg som ska läsas med glimten i ögat/en liten portion humor.

En numera klassisk replik jag möter som trainee är ”Jaha trainee… Vad ska du bli när du blir stor då?”, där personen insinuerar att jag inte är ”stor” ännu, och att jag inte vet vad jag vill ”bli” eller kanske göra av mitt liv. Frågar vi Göran Persson (gammal S-politiker) så är detta ett exempel på härskartekniker. Dessa personer har ofta nära till att använda epitetet ”träningsingenjör”, och jag tror det beror på att någon trainee i tidernas begynnelse, när swinglish var dominant språk på arbetsplatserna, skrev ”trainee engineer” som en översättning. Klantigt så här i efterhand av den traineen (oj, bestämd form – inte lätt!).

Andra kan tycka att sättet att som en trainee flyttar runt (var tredje månad på Scania) i olika delar av företaget, och också utomlands, på något vis är provocerande. I deras ögon är det kanske ett brott mot tingens allmänna ordning, och sådana personer är ofta själva motvilliga till kravet att flytta sin egen arbetsplats när det behövs, t.ex. vid organisationsförändringar. En egen inbyggd tröghetslag kan vi kalla det, haha! Att bara jobba tre månader upplevs som alltför kort tid, och därför blir traineen av nödvändighet (enligt dem) snarare en betraktare än någon som bidrar. Lägger vi ihop ett och ett, en kringflackande betraktare, får vi dessa personers favoritepitet: ”koncernturist”. Insinuationen är att en trainee mest åker runt och tittar på saker, kanske ställer några nyfikna frågor och sen tar en bild, för att därefter raskt resa vidare till nästa avdelning. Det låter förvisso som ett ganska glassigt liv.

Skulle jag sätta ett ny alternativ benämning på trainee skulle det nog bli (självklart med glimten i ögat!) korvstoppningsexpert. Sällan har en människa behövt ta till sig så mycket information på så kort tid, om och om igen. Den första månaden som trainee är en informationschock. Sen börjar första 3-månadersperioden, samtidigt som lastbilskörkortskursen. Ouch! Nästa praktikperiod känns ”oj vad mycket det finns att lära sig, hur ska jag hinna?”. Tredje perioden uppstår en viss förmåga i att lära sig snabbt, och till den fjärde som kommer efter sommaren hoppas jag att jag ska ha rutin på det redan 🙂 Har jag inte nått dit så är den fjärde perioden en bra övning för den inofficiella period 5, även känd som ”ditt första riktiga jobb/det du blev när du blev stor”.

Som jag sa till Linus Kingfors (Scanias störigaste sommarjobbare) i fredags: En högskole/universitetsexamen är som ett körkort. Du är inte BRA på att köra bil, men du KAN. Fortsätter vi metaforen så motsvarar traineeprogrammet en intensivutbildning i Formel 1. Tur att jag har ett finskt formel-1 efternamn med andra ord 🙂

För min del tar Traineebloggen sommaruppehåll nu och återvänder i augusti. Ha en bra sommar du som läser!