Hejsan allesammans!

Den här veckan är det jag som står för blogginlägget, och jag tänkte skriva lite om vad jag hittills har fått göra på PoF, min nya praktikplats under praktikperiod 2. PoF står för Projekt och Företagsstöd och det är i de här systemen som företags- och projektstöd hanteras. Om du som företagare vill investera i fiber ute på landsbygden exempelvis, så skickar du en ansökan till Jordbruksverket. Den ansökan hamnar i ett system som kallas Flit, och Flit förvaltas av PoF. Flit är ett av de större systemen på Jordbruksverket, och det har varit både utmanande och lärorikt att sätta sig in i hur det fungerar.

När jag började på PoF fick jag en uppgift som traverserade i princip alla systemets lager (är du nyfiken på vad jag menar med lager kan du googla “domain driven design”). Flödet börjar uppe i gränssnittet som användaren ser, sedan går det hela vägen ner i databasen. Jag kände att det lärde mig väldigt mycket om hur man navigerar i Flits kod, och det har gjort andra uppgifter betydligt lättare.

Vad som inte har varit lätt däremot, är att förstå sig på front-end delen av Flit. När jag pluggade på universitet kretsade mina studier kring “ren” programmering i C++, C, C#, Java o.s.v. Jag är kort sagt väldigt ovan vid front-end (Angular, AngularJS, Javascript, Typescript, CSS och allt det där). Så trots att front-end-delen av Flit bara står för grova 20%, så lägger jag nästan 70% av min tid på att programmera och testa saker jag bygger i Flits gui. Samtidigt har jag lärt mig så väldigt mycket om just front-end. Länge har jag känt att det är något av en svaghet jag har som utvecklare, så det känns bra att få bygga på mina kunskaper inom området.

Nu tackar jag för mig och önskar er alla en utomordentlig helg. Adjö!