Vad är utbildning egentligen? Är ett jobb en utbildning? Var drar du gränsen mellan utbildning och erfarenhet? Behövs en sådan gräns?

Vissa människor gillar inte utbildning. De tycker inte om att gå på kurser och de hade helst sluppit högskolan helt. ”Jag vill jobba istället, kurser är slöseri med tid” kan de säga. De kanske tycker det är tråkigt att gå på kurs.

Jag tycker om att utbilda mig, fast det visste du redan 🙂 Grundskola, gymnasium, värnplikt, högskola, trainee. Allt en enda lång rad av kurser och seminarier, har det något slutmål? Jag vet inte riktigt, men på senare tid har jag börjat undra om det är någon bra idé att sluta utbilda sig, att tro att ”jo men när jag är 30, då ska jag BARA jobba, inte gå på kurser” är en bra målbild. Resten av världen väntar nog inte på mig då heller, utan det gäller att följa med och utbilda sig vidare för att inte stagnera. Arbetsätt, teknik och människor byts ut hela tiden och det finns inget som säger att jag kan fortsätta göra likadant som jag alltid gjort. Bäst att fortsätta lärandet med andra ord. Men visst, vi behöver inte kalla det kurser. Jag har till exempel ganska svaga minnen av vissa ämnen på universitetet (pga så kallad ytinlärning), men vad är det som hindrar mig ifrån att ta upp “Optimeringslära” och förkovra mig? Inget/Jag själv!

Att säga att ett traineeprogram blandar utbildning och arbete är ganska vanligt i företagens marknadsföring. Är det en lögn? Jag räknade lite på det, och de senaste 3 månaderna har jag lagt 25 % av tiden på ren utbildning, kurser. Utöver det tillkommer en massa ”dold” utbildning i form erfarenhet/lärande i arbete, där jag tycker mig ha snappat upp väldigt mycket.  Lägger vi dessa erfarenheter till utbildningstiden tror jag vi landar på betydligt mer än 25 %!

Arbete OCH utbildning, utbildning som är direkt relaterad till det du jobbar med. Svårslaget? Sök trainee då… 🙂

Första försök på en begreppsmodell - verksamhetsutveckingskurs